For mange er det lidt af en drengedrøm at eje sit ejet gevær, som stammer helt tilbage fra dengang man legede cowboys og indianere eller politimænd, hvor ens gevær var i form af en gren eller et tilskåret bræt fra sløjdlokalet. Hvis man drømmer om at skærpe ens evner som finskytte som voksen, så er et luftgevær et godt bud på et gevær, som egner sig bedst til målskydning.

Når du endeligt har fået et luftgevær, så er det vigtigt, at du får anskaffet de rigtige hagl til luftgeværet, så der ikke opstår skader på våbenet. Læs med herunder og få en mini-guide til hvad du skal være opmærksom på, når du køber hagl til luftgevær.

Det perfekte match

Et luftgevær bruger hagl som projektil, og det er enormt vigtigt, at de hagl, som du lader dit våben med, passer i størrelsen til dit gevær. En tommelfingerregel til at huske størrelsen på de hagl du skal have fat i, det er at huske på, at størrelsen af haglene skal svare til størrelsen på geværet.

Hvis du ikke bruger den helt rigtige ammunition til dit luftgevær, så risikerer du at lave skader på våbnet, som ultimativt kan ende med helt at ødelægge det. Det er dermed rigtig vigtigt at være opmærksom på, at du bruger de rigtige hagl til luftgeværet.

Køb dine hagl her

Kig efter kalibrene

Størrelsen på haglene måles med millimeter, og det som kaldes kalibre. De tre mest almindelige kalibre til luftgeværer er:
4,5 mm – .177 kaliber
5,5 mm – .22 kaliber
6,35 mm – .25 kaliber

Det vil dermed sige, at hvis dit luftgevær er på 4,5 mm, så skal du bruge de tilsvarende hagl. Det er dermed ganske simpelt at finde de hagl, som passer til dit luftgevær.

De bedste hagl til luftgevær er dermed de hagl der passer i størrelsen til dit luftgevær.

Ud over kalibrene, så skal du også beslutte typen af hagl, som både kan være spidshagl, fladhagl eller rundhagl/stålkugler. De fleste luftgevær kan skyde med alle typerne af hagl. Men hvor de almindelige fladhagl og spidshagl skal lades manuelt efter hvert skud, så vil der ofte være et magasin til rundhagl, så du ikke skal putte et nyt hagl i for hvert skud.

Der findes dog også hagl med en større kalibre, men disse bruges til jagt. Dette skyldes, at de mindre hagl er forbudte at bruge til jagt, da de ikke er store nok til, at man forsvarligt kan jagte småvildt og mindre fugle med dem. De mindre hagl må altså kun blive brugt til målskydning.

Køb dine hagl her

Husk at overholde våbenloven

Våbenloven skelner imellem luftgeværer med en kaliber på 4.5 mm og våben med en kaliber på 5.5 mm og derover. Våben med en kaliber på 5.5 mm eller mere kræver, at man har et jagttegn. Begge slags luftgeværer er dog omfattet af våbenloven, og du bør derfor være opmærksom på, hvad der står i denne lov, inden du anskaffer dig et våben.

Du skal altså ikke have jagttegn for at anskaffe dig et luftgevær, men du skal stadig være opmærksom på en række regler. Du må f.eks. gerne bruge disse luftgeværer derhjemme, men du må kun skyde til måls efter skydeskiver, tomme dåser eller lignende. Du må ikke skyde efter hverken mennesker eller dyr af nogen art.

Hvis du ønsker et luftgevær på 5.5 mm eller over, så skal du altså have jagttegn. Derudover kommer det yderligere en række regler, så sørg for at have orienteret dig om våbenloven, før du anskaffer dig et våben.

Køb dine hagl her